Burennetwerk Utrecht Zuid:

‘Wat ben ik zo’n vrijwilliger dankbaar’

Tekst Margit Assenberg | Foto Rik de Vries

Het Burennetwerk is een platform van vrijwillige, actieve buurtbewoners in Lunetten en Hoograven waar mensen met eenvoudige hulpvragen terecht kunnen. Van klussen in en om het huis, vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis tot samen koffie drinken. Marthe (78) over vrijwilliger Lou: ‘Zonder hem had ik het niet gered.’

Het Burennetwerk zorgt ervoor dat mensen met een hulpvraag én mensen die graag hulp bieden aan een ander bij elkaar komen. Daarnaast is het versterken van het sociale netwerk in de wijk ook een belangrijk doel. In Lunetten wordt dit gecoördineerd door Cees van den Brink en Martin Kind. 

Betrokken buurtbewoners 

Martin is een voormalig leraar en maakt zich graag verdienstelijk voor de wijk. Hij is een zogenoemde ‘matchmaker’. Hij koppelt mensen aan elkaar. Hij kent vele hulpvragers en -gevers door ze persoonlijk te bezoeken. Hierdoor kan hij goed inschatten wat nodig is en wie bij wie past. Naast zijn matchmakersrol helpt hij soms ook zelf. Op dit moment steunt hij een dame die zeer gemotiveerd is alsnog een mbo-diploma te halen, met rekenen. Cees zorgt ervoor dat het Burennetwerk kan draaien: hij regelt de communicatie, de website en financiën.

Hoe werkt het?

Vraag en aanbod loopt via de site. Je kunt je inschrijven als vrager of als aanbieder van hulp. Veel vragers, zeker de helft, komen via iemand anders. Denk aan aanmeldingen via de buurtteams, dat zijn de professionals (en geen vrijwilligers) van de gemeente in de wijk. Ook komen steeds meer vragen binnen via het Leger des Heils, Careyn, AxionContinu of huisartsen.

De hulpvraag wordt in de website uitgebreid uitgevraagd zodat helder is wat precies de wens is en hoe deze het beste kan worden uitgevoerd. De vraag wordt dan door de matchmaker samengevat en doorgezet naar iemand die zoiets wil doen. Wil diegene dat, dan nemen ze met elkaar contact op en regelen verder onderling de zaken.

Wie is de doelgroep? 

Het Burennetwerk is vooral bedoeld voor mensen die geen sociaal netwerk of geen geld hebben. Heb je een hulpvraag maar voldoende middelen, dan word je doorverwezen naar bijvoorbeeld een commerciële partij. Er worden jaarlijks zo’n honderd aanvragen ingediend.

Soorten hulpvragen

De aanvragen (en aanbieders) worden geordend via de indeling Praktisch, Sociaal en Vervoershulp. Bij Praktisch kun je denken aan iets ophangen of in de tuin helpen, dat is vaak incidenteel. Sociaal gaat over een kopje koffie drinken of samen een stukje wandelen of erop uit gaan. En Vervoershulp gaat om het halen of brengen van mensen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Op de website kun je veel ideeën vinden.

Wie zijn de hulpgevers?

De hulpgevers zijn mensen met pensioen maar ook mensen met een baan en soms studenten. Je kunt via de website aangeven wat je graag wilt aanbieden. Dat kan vaak, maar het kan ook één of twee keer per jaar. Er wordt altijd gevraagd of het uitkomt en je mag gewoon nee zeggen tegen een hulpvraag. ‘Zo houden we het laagdrempelig,’ zegt Martin. ‘Hoe meer mensen in het bestand hoe beter. Het is fijn en bijzonder om te doen. Er ontstaan soms mooie contacten en zelfs vriendschappen tussen hulpgever en -vrager. Soms zeggen mensen: “Zonder deze steun had ik het niet gered.” Hoe fijn is het als je dat voor een ander kunt doen!’

Steentje bijdragen

Lou Gast is gepensioneerd onderzoeker bij het RIVM. Hij is sinds 1,5 jaar gestopt met werken. Hij is al een jaar of vijf betrokken bij het Burennetwerk via Martin Kind. Lou heeft zich aangemeld voor technische klussen, want hij heeft twee rechterhanden. Waarom zou hij die niet gebruiken voor mensen die dat niet hebben, zegt hij. Wat doet hij zoal? Het gaat om heel uiteenlopende kleine klussen, denk aan het ophangen van dingen, aanzetten van stekkers, elektraklusjes, deursloten repareren, gordijnrails vastzetten en kleine loodgietersklusjes zoals een kraan vervangen. Gemiddeld één keer per week is hij op pad voor het Burennetwerk. Naast in Lunetten ook nog in Hoograven, want daar ontbreekt het aan technisch aanbod. Wat een inzet, Lou! ‘Ach,’ zegt hij, ‘we moeten er samen iets van maken. Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan een betere wereld. En het geeft mijn leven zin om aan dat van anderen bij te dragen.’

Dankbaar

Door haar chronische gezondheidsproblemen en leeftijd (78) is Marthe van Leuken van een flat naar een benedenwoning verhuisd. Gelukkig wel binnen onze wijk, waar ze al 35 jaar woont en zich thuis voelt. Verhuizen betekent duizend en één beslissingen nemen en als alleenstaande op leeftijd met familie op afstand is hulp niet meer zomaar voorhanden. Eigenlijk zat ze met de handen in het haar. Gelukkig kende ze Martin Kind, ook omdat ze zelf veel vrijwilligerswerk heeft gedaan, en vroeg hem hoe ze in hemelsnaam de nieuwe woning moest gaan aanpakken. De oplossing: het Burennetwerk. Zo kwam zij in contact met Lou, die haar hielp een plan te maken. Marthe vertelt: ‘Toen Lou kwam dacht ik hé, wat fijn, daar kan ik op rekenen, die is te vertrouwen.’ Omdat er zoveel te doen was bleef het in tegenstelling tot de normale gang van zaken niet tot een eenmalige klus. Lou heeft schilderijen opgehangen, de wasmachine aangesloten, lampen opgehangen. ‘Zonder Lou had ik niet gered,’ zegt Marthe. ‘Hij zag dat ik nood zat. Wat ben ik zo’n vrijwilliger dankbaar.’ 

Meer informatie: burennetwerkutrechtzuid.nl

Oproep

Er is een flinke groep hulpbieders, toch zijn er enkele tekorten: bijvoorbeeld aan tuinmensen, huisbezoekers en vervoerders. Daarnaast wordt nog een tweede matchmaker gezocht, die samen met Martin enkele uren per week aan de slag wil. Geef je op via de website of mail contact@lunettenwilwel.nl.